Home Informatii firma Produse Automatizari Instalatii tehnologice Links Contact

Alegeti limba:
Romana
English

PLANUL NATIONAL PENTRU CERCETARE - DEZVOLTARE SI INOVARE 2007-2013

 - PROGRAMUL 5 - INOVARE

Agenţia Managerială de Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic

 - POLITEHNICA din Bucureşti

Proiect INFOLAM

- Sistem informatic si de automatizare pentru managementul si conducerea

procesului de fabricatie a benzilor laminate la rece -


 

PREZENTARE GENERALA

ASPECTE INOVATIVE


1. Caracteristici:

 

Benzile subtiri din otel laminate la rece fac parte din categoria produselor metalurgice cu valoare adaugata ridicata. Obiectivul principal al proiectului consta in ridicarea competitivitatii IMM-urilor care au obiectul de activitate mentionat, prin valorificarea rezultatelor cunoasterii tehnologice si a inovarii. In conditiile unei concurente puternice din exterior, mentinerea locurilor de munca in acest domeniu de activitate implica actiuni urgente de modernizare si retehnologizare. Producerea benzilor subtiri din otel de calitate superioara, privind structura metalurgica si parametrii geometrici de grosime si de planeitate necesita existenta unui sistem informatic de proces si de management performant asociat cu elemente de masurare, executie si de automatizare de ultima generatie.

 

Mentionam cateva caracteristici tehnice ale noilor realizari tehnologice utilizate in cadrul proiectului:

·     Precizia de reglare a vitezei, cuplului si pozitiei cilindrilor de laminare este de ordinal 0.01% fata de 1-2% in cazul utilajelor existente;

·      Toleranta de grosime a benzii va fi de +/-1μm fata de +/-10μm cat este toleranta obtinuta in prezent. Pentru grosimi ale benzii de 0.07mm se va obtine o toleranta de +/-0.5μm in conditiile unei viteze de laminare de 300m/min;

Tehnologia utilizata pentru realizarea obiectivelor proiectului este structurata si va fi implementata hardware si software pe trei niveluri:

Nivelul 1 corespunzator echipamentului de proces (echipamente de calcul, traductoare, elemente de executie), functia de baza fiind realizata de catre sistemul AGC (Automatic Gauge Control) pentru reglarea grosimii si planeitatii benzii. Sistemul AGC implica algoritmi de timp real si procesoare de semnal cu putere mare de calcul. Efortul financiar necesar implementarii sistemului AGC se amplifica datorita performantelor cerute traductoarelor utilizate. Este vorba despre traductoarele pentru masurarea grosimii benzii, a fortelor de laminare, a tensiunilor si vitezei benzii. Costurile acestor traductoare sunt cu atat mai mari cu cat tolerantele de grosime impuse sunt mai mici.   

Nivelul 2 realizeaza functiile de elaborare, urmarire si analiza a programelor de fabricatie in vederea optimizarii acestora prin modele off-line.

Nivelul 3 corespunde managementului si optimizarii globale a procesului de fabricatie (integrarea cu pachete software tip ERP).

Toate aceste niveluri de conducere sunt conectate pe orizontala si pe verticala la backbone-ul de comunicatie industriala al firmei.

2. Gradul de noutate

In cadrul proiectului se utilizeaza strategii recente de conducere a proceselor industriale dintre care mentionam: modele de timp real cu structura variabila (adaptive) pentru comanda optimala a procesului de laminare; identificarea on-line a starilor elementelor de executie pentru sesizarea si corectarea modificarilor caracteristicilor functionale; analiza statistica avansata a performantelor geometrice si structurale ale benzii; solutii moderne de implementare hardware si software utilizand statii de lucru moderne, automate programabile de ultima generatie, sisteme de conducere de timp real, retele de comunicatie industriale organizate pe trei niveluri.

Solutiile tehnice adoptate in proiect au un grad de noutate avansat pe seama faptului ca au rezultat atat prin valorificara cercetarilor anterioare, cat si prin competentele dobandite de catre colectivul de automatizari al firmei Galfinband SA confirmate prin lucrarile de referinta realizate in industria metalurgica. Gradul de noutate se reflecta si in brevetele care vor rezulta in urma valorificarii unor solutii de "soft-sensor" Aceste solutii aduc economii importante prin inlocuirea unor achizitii de traductoare scumpe pe seama utilizarii unor noi solutii alternative (algoritmi si metode implementate software).

3. Nivelul de competitivitate

Un obiectiv important al proiectului consta in realizarea unei noi tehnologii bazata pe sistemul de reglare automata a grosimii si planeitatii laminatelor (AGC). Precizam faptul ca acest tip de modernizare cu licente straine nu au fost inca implementate in tara datorita costurilor foarte ridicate. Pe plan national, exista putine colective de cercetare si universitati care se ocupa de controlul proceselor de fabricatie a benzilor laminate la rece. Marea majoritate a tehnologiilor existente in Romania au fost implementate prin intermediul firmelor din strainatate. Domeniul laminarii benzilor la rece in tara noastra este relativ neexplorat in ceea ce priveste cuprinderea acestuia intr-un model coerent si realist care sa asigure realizarea unor performante la nivelul celor europene. Principalele laminoare de banda la rece din tara au ramas la nivelul anului de punere in functiune, in cel mai bun caz daca nu s-au acumulat si uzuri fizice si morale greu de surmontat.

In general, aceste laminoare de banda la rece, realizeaza grosimea finala a benzii prin procedee preponderent manuale, cu un grad foarte scazut de anticipare si prereglare a parametrilor. Drept urmare numai 20% din productia autohtona se situeaza la nivelul performantelor europene (unde s-au modernizat laminoarele), cu efectele economico-tehnice negative corespunzatoare. Aceste decalaje cresc in conditiile in care pe plan mondial toleranta la grosime este impusa sub 2% din grosimea nominala sau chiar sub 1% pe 98% din lungimea unui rulou.

Apreciem ca performantele solutiilor preconizate in cadrul proiectului se situiaza cel putin la nivelul european. Ne bazam pe rezultatele simularilor numerice deja efectuate si pe prestigiul firmei Rockwell Automation care va fi furnizorul echipamentelor hardware utilizate in proiect.

EFECTE ECONOMICE


 1. Efecte la producător

Costuri medii din producţia instalaţiei de automatizare: 1.470.000 lei/buc din care costurile materiale reprezinta aprox. 50%. La o producţie estimata de 2 buc/an, se apreciaza ca producatorul (Galfinband SA) obţine un beneficiu de cca. 1.470.000 lei in primii 5 ani. Productia de instalatii de automatizare va avea efecte pozitive asupra bugetului de stat prin cresterea veniturilor datorata cresterii impozitelor colectate (T.V.A, impozit pe profit, contributii asupra salariilor, impozite si taxe retinute la sursa). Estimam ca in primii 5 ani aceste cresteri de venituri la bugetul de stat vor fi in suma totala de 2.174.850 lei din care T.V.A. - 1.396.500 lei, impozit profit - 235.200 lei, contributii asupra salariilor platite de angajator - 250.650 lei, contributii si impozite platite de salariati - 292.500 lei.

Galfinband SA prin sectia de productie valorifica imediat rezultatele acestui proiect prin implementarea instalatiei pilot. Beneficiile economice rezultate din activitatea de productie benzi laminate la rece sunt: Cresterea productiei cu aprox. 50%, efecte pozitive asupra bugetului de stat prin cresterea veniturilor datorata cresterii impozitelor colectate. Estimam ca in primii 5 ani aceste cresteri de venituri la bugetul de stat vor fi in suma totala de 2.303.635 lei din care T.V.A. - 994.750 lei, impozit profit - 279.230 lei, contributii societate - 488.650 lei, contributii si impozite platite de salariati - 541.005 lei. Alte beneficii: crearea de 4 locuri de muncă in cadrul departamentului CDI.

2. Efecte la utilizator

Planul de afaceri s-a elaborat pe baza estimarii beneficiilor rezultate prin implementarea solutiilor propuse in proiect si a cheltuielilor necesare. Datele din buletinele furnizate de Centrul Roman de Promovare a Comertului atesta faptul ca exista cerere de piata reala neacoperita pentru benzile laminate la rece, in anul 2008 cantitatea importata depasind semnificativ cantitatea exportata. Beneficiile rezultate pe seama cresterii calitatii benzii laminate si valorificarii superioare a materiei prime se pot estima dupa modelul firmelor cu traditie. Utilizatorii noii tehnologii si a sistemului integrat de urmarire si control automat realizat de Galfinband SA sunt firme care proceseaza benzi din otel sau neferoase avand in dotare laminoare de tip cuarto-reversibile, tip tandem si/sau Senzimir.

Prin implementarea rezultatelor acestui proiect se obtin urmatoarele performante: Asigurarea unei dinamici a profitului de cel puţin 10% in fiecare an; Creşterea cifrei de afaceri reale pe piaţa externă cu 7% anual; Beneficii din reducerea costurilor cu energia electrica evaluate la aprox. 10% pe an; Economisirea la bugetul firmei beneficiare prin micsorarea numarului de personal de intretinere si exploatare precum si cresterea duratei de viata a echipamentelor; Reducerea consumurilor si a cheltuielilor pe tona de produs laminat; Cresterea sigurantei si stabilitatii in functionare a laminorului şi prevenirea poluărilor accidentale.

>> Inapoi la cuprins

DESPRE PROIECT


Titlul proiectului:

Sistem informatic si de automatizare pentru managementul si conducerea procesului de fabricatie a benzilor laminate la rece

Acronim:

INFOLAM

Numar proiect:

INOVARE - 1310

Contract numarul:

INOVARE- 237/08.10.2008

Proiectul se desfasoara:

In cadrul Programului de Inovare - Modulul 1 - Dezvoltare de produs - sisteme, din cadrul Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare II, program aprobat de Guvernul Romaniei la initiativa Ministerului Educatiei si Cercetarii si Tineretului. Programul de INOVARE are ca obiectiv general cresterea capacitatii de inovare, dezvoltare tehnologica si asimilare in productie a rezultatelor cercetarii, in vederea intartirii competitivitatii economiei nationale si a cresterii calitatii vietii.

Proiect de Cercetare INFOLAM incadrat la:

Categoria de proiect:

PDT - proiecte de inovare si transfer tehnologic pentru dezvoltare tehnologie

Tipul proiectului:

CDI - orientate

Date privind proiectul de Cercetare

Data inceperii proiectului:

8 octombrie 2008

Data finalizarii proiectului:

30 septembrie 2010

Perioada de derulare a proiectului:

24 luni

Autoritatea contractanta:

AGENTIA MANAGERIALA DE CERCETARE STIINTIFICA, INOVARE SI TRANSFER TEHNOLOGIC - POLITEHNICA

Reprezentant legal Contractor:

Ec. Mihai Brinza - Director General

Director proiect:

CS pr. gr.II ing. Nicu Roman

 

>> Inapoi la cuprins

PARTENERI


Universitatea "Dunarea de Jos" Galati  -  Responsabil proiect Prof. dr. ing. Sergiu Caraman
Str. Domneasca nr. 111
Cod postal: 800201
Tel./Fax: +4-0236-460182
© Copyright 1991-2015 Galfinband S.A. | All rights reserved