Home Informatii firma Produse Automatizari Instalatii tehnologice Links Contact

Alegeti limba:
Romana
English

PLANUL NATIONAL PENTRU CERCETARE - DEZVOLTARE SI INOVARE 2007-2013

- PROGRAMUL 5 - INOVARE

Agenţia Managerială de Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic

- POLITEHNICA din Bucureşti

Proiect ECOVER

- Tehnologii avansate si ecologice de realizare a materialelor de protectie

pentru imbunatatirea rezistentei la coroziune  -


 

PREZENTARE GENERALA

ASPECTE INOVATIVE


1. Caracteristici:

Benzile subtiri din otel laminate la rece fac parte din categoria produselor metalurgice cu valoare adaugata ridicata. Obiectivul principal al proiectului consta in ridicarea competitivitatii IMM-urilor care au obiectul de activitate mentionat, prin valorificarea rezultatelor cunoasterii tehnologice si a inovarii. In conditiile unei concurente puternice din exterior, mentinerea locurilor de munca in acest domeniu de activitate implica actiuni urgente de modernizare si retehnologizare. Producerea benzilor subtiri din otel de calitate superioara, privind structura metalurgica si parametrii geometrici de grosime si de planeitate necesita existenta unui sistem informatic de proces si de management performant asociat cu elemente de masurare, executie si de automatizare de ultima generatie.


Mentionam cateva caracteristici tehnice ale noilor realizari tehnologice utilizate in cadrul proiectului:

  • Tratamentul suprafetei se va realiza tot printr-un procedeu continuu care asigura o performanta ridicata si o calitate deosebita a pregatirii acesteia. Eliminarea oxizilor si a compusilor existenti pe suprafata se va face prin volatilizare in atmosfera reducatoare urmata de o spalare in atmosfera de protectie reprezentind un amestec de hidrogen si gaz inert

  • Precizia de reglare a vitezei liniei, tractiunii in banda si a pozitiei cutitelor de uniformizare strat este de 1% fata de 5% in cazul utilajelor existente;

  • Toleranta de grosime a stratului depus va fi de +/-5% fata de +/- 20 % cat este toleranta obtinuta in prezent.

Tehnologia ce urmeaza a se elabora va tine  cont de toate aceste caracteristici functionale. Aceasta va permite obtinerea de benzi metalice  acoperite termic prin depunerea de materiale complexe in matrice de zinc sau de alte metale in scopul imbunatatirii calitatii acoperirii, prin reducerea grosimii straturilor intermetalice. Aceasta va permite cresterea gradului de acoperire peste 200gr/mp, pentru  grosimi ale benzilor din otel cuprinse intre 0,07 - 0,3 mm. Procedeul de acoperire va fi de tip continuu specific gamei de produse din portofoliul firmei GALFINBAND. Functia de baza pentru obtinerea staturilor de protectie este asigurata de o baie de topitura in care se mixeaza elementele de aliere in vederea obtinerii amestecului complex ce va forma stratul protector. Tehnologia utilizata pentru realizarea obiectivelor proiectului este structurata si inglobeaza atat componente hardware cit si software.

Functia de pregatire a suprafetei si refacere a structurii interne a materialului este asigurata de un cuptor de tratament termic continuu cu atmosfera de protectie formata dintr-un amestec de hidrogen si azot. Efortul financiar necesar implementarii tehnologiei este considerabil datorita performantelor cerute de materialele inglobate in constructia cuptorului de tratament, a baii de topitura, a instalatiei pentru uniformizarea stratului depus, precum si a multitudinii de senzori si traductoare utilizate in reglarea proceselor. Realizarea functiilor de elaborare, urmarire si analiza a programelor de fabricatie in vederea optimizarii este implementata prin utilizarea unor modele off-line. Ansamblul sistemului va comunica deasemeni cu nivelul de management al companiei in vedere furnizarii de informatii care intra in componenta gestiunii productiei.

2. Gradul de noutate.

Noutatea tehnică consta in tehnologiile originale proiectate ca rezultat al unor soluţii susţinute experimental şi aplicate in condiţii specifice procesului. Tehnologia proiectata va contine componente de modernizare a proceselor de fabricatie a benzilor laminate la rece acoperite metalic fiind in pas cu strategiile actuale de imbunatatire a calitatii produselor din industria metalurgica, in conformitate cu politica Uniunii Europene. Straturile de acoperire vor fi complexe de elemente a caror combinare are ca rezultanta cresterea considerabila a rezistentei la coroziune. Produsul obtinut va constitui totodata si o noua referinta in nomenclatoarele de profil, avand sansa de a-si gasi utilizari extinse in viitorul apropiat.

                      

             Structura material de protectie obisnuit                     Structura material de protectie compozit

O alta caracteristica de noutate este reprezentata de gradul ridicat de integrare a mai multor tipuri de procese metalurgice in aceeasi linie, combinat cu versatilitatea instalatiei in ce priveste natura materialelor de acoperire.

Materialele de protectie cu rezistenta crescuta la coroziune obtinute prin aceasta tehhnologie vor face obiectul unui Brevet de Inventie inregistrat  la OSIM.

3. Nivelul de competitivitate

Competitivitatea este in prezent un element deosebit de important si este din ce in ce mai dificil de atins fara implementarea noilor concepte de fabricatie. Tehnologia proiectata nu numai ca va duce la reducerea costurilor pe stoc - de regula un factor de cost major dar va duce si la o durata redusa de fabricatie. Domeniul acoperirilor metalice pentru benzi foarte subtiri in tara noastra este relativ neexplorat in ceea ce priveste cuprinderea acestuia intr-un model coerent si performant care sa asigure realizarea unor performante la nivelul celor europene sau nord-americane. Mai mult de atat, pe liniile existente in tara nu se realizeaza acoperirea benzilor de otel cu grosimi sub 0,3 mm si grade de acoperire de pina la 275 grame/mp pe benzi suport de grosimi mici si foarte mici, cerute de piata. Solutia propusa va putea acoperi aceste cerinte si ca atare asigura un  raspuns la solicitarile pietei.

In general, aceste laminoare de banda la rece, realizeaza grosimea finala a benzii prin procedee preponderent manuale, cu un grad foarte scazut de anticipare si prereglare a parametrilor. Drept urmare numai 20% din productia autohtona se situeaza la nivelul performantelor europene (unde s-au modernizat laminoarele), cu efectele economico-tehnice negative corespunzatoare. Aceste decalaje cresc in conditiile in care pe plan mondial toleranta la grosime este impusa sub 2% din grosimea nominala sau chiar sub 1% pe 98% din lungimea unui rulou.

Apreciem ca performantele solutiilor preconizate in cadrul proiectului se situiaza cel putin la nivelul european. Ne bazam pe rezultatele simularilor numerice deja efectuate si pe prestigiul firmei Rockwell Automation care va fi furnizorul echipamentelor hardware utilizate in proiect.

EFECTE ECONOMICE


 1. Efecte la producător

GALFINBAND S.A. detine o sectie de productie care va utiliza noua tehnologie elaborata pentru procesele de acoperire metalica. Beneficiile proiectului vor fi in primul rand de ordin calitativ, dar si sociale, respectiv economice directe. Beneficiile rezulta, in principal, din transferul tehnologic, spre sectia de productie a GALFINBAND SA, a solutiilor si tehnologiilor elaborate pentru procesele de acoperire metalica precum si disponibilitatea catre alti producatorii din tara din domeniul industriei metalurgice, Beneficii din reducerea consumului de materii prime si materiale cu aproximativ 12%  ceea de conduce la o micsorare a costurilor anuale de 55.180 lei. Beneficii din reducerea cantitatii de deseuri - dros si cenusa cu cel putin 50%;aceasta se transforma in material util de acoperire ceea ce reprezinta un cistig mediu anual  de 62.770 lei. In plus reducerea acestor deseuri are un important impact de mediu. Beneficii rezultate din reducerea consumului de energie electrica evaluate la aprox. 15% pe an avind ca efect o reducere a costurilor energetice anuale de 15.262 lei. Beneficii din activitatea de productie reprezentind o crestere cantitatii de produse acoperite anticoroziv de la 480 tone/an in prezent la 1.010 tone/an in viitor. Ca urmare rezulta o crestere a beneficiilor din productie urmare implementarii rezultatelor cercetarii de 456.000 lei. Beneficii din  reducerea benzilor neconforme rezultate urmare defectelor de fabricatie cu cel putin 50%; aceasta are ca efect o crestere a beneficiilor din productie cu cca 2% adica 45.600 lei. Rezulta ca Veniturile totale ale Proiectului sunt de cca. 634.812 lei/an. Aceste venituri asigura atat recuperarea investitiei initiale de cca. 3.513.800 lei (2.000.000 lei finantare  nerambursabila + 1.513.800 lei contributia din fonduri proprii), cat si sustinerea activitatilor de Suport Tehnic si de modernizari ulterioare implementarii Proiectului. In acest caz perioada de recuperare a investitiei este de 5,5 ani.

O alta serie de beneficii este asigurata de: Posibilitatea reducerii personalului de exploatare cu 3 lucratori (unul/schimb) si cresterea personalului compartimentului CDI care va asigura continuitatea implementarea solutiei la scara industriala cu minim 3 cercetatori. Firma dobandeste un "know how" in domeniile tehnologiei de protectie anticoroziva si automatizarilor industriale; Eliminarea unor factori poluanti prezenti in actuala tehnologie de pregatire a suprafetei.

Utilizarea noii tehnologii la sectia de productie de la Galfinband, va avea efecte pozitive asupra bugetului de stat prin cresterea veniturilor datorata cresterii impozitelor colectate (T.V.A, impozit pe profit).  Estimam ca in primii 5 ani aceste cresteri de venituri la bugetul de stat vor fi in suma totala de 2.093.125 lei din care T.V.A. - 1.815.375 lei, impozit profit - 277.750 lei.

Estimam ca in urmatorii 5 ani se vor realiza aprox. doua transferuri tehnologice catre la alte firme metalurgice la pretul de 7.310.000 Lei avand cheltuieli materiale de aprox. 50%. Aceste implementari vor avea efecte pozitive asupra bugetului de stat prin cresterea veniturilor datorata cresterii impozitelor colectate. Aceste cresteri de venituri la bugetul de stat vor fi in suma totala de 2.047.560 lei din care T.V.A. - 694.450 lei, impozit profit - 58.450 lei, contributii asupra salariilor platite de angajator - 614.830 lei, contributii si impozite platite de salariati - 679.830 lei.

2. Efecte la utilizator

Beneficiile la utilizatorii de produse care vor fi realizate cu noua tehnologie sunt urmatoarele: cresterea calitatii si a coeficientului de scoatere pentru produsul finit la peste 97%, diminuarea semnificativa a timpilor de stationare datorati activitatilor de mentenanta cu minim 60%; scaderea consumurilor energetice prin utilizarea tehnicilor si mijloacelor moderne de automatizare cu aprox. 15%; diminuarea pierderilor prin utilizarea unor mijloace adecvate de control si in special a controlului optimal; cresterea calitatii produselor oferite clientilor; creşterea cifrei de afaceri reale pe piaţa externă cu 7% anual; asigurarea unei dinamici a profitului de cel puţin 10% in fiecare an; creşterea siguranţei in exploatare şi prevenirea poluarilor accidentale;

Beneficiarii din tara si exterior ai produselor obtinute ca urmare a implementarii acestei tehnologii sunt societati comerciale din cadrul industriei electrice si electrotehnice, industriei echipamentelor electrocasnice. Datele din buletinele furnizate de Centrul Roman de Promovare a Comertului atesta faptul ca exista cerere de piata reala neacoperita pentru benzile laminate la rece, in anul 2008 cantitatea importata depasind semnificativ cantitatea exportata. Apreciem ca performantele ce vor rezulta prin implementarea proiectului vor contribui semnificativ la cresterea competitivitatii produselor realizate de utilizatori.

>> Inapoi la cuprins

DESPRE PROIECT


Titlul proiectului:

Tehnologii avansate si ecologice de realizare a materialelor de protectie pentru imbunatatirea rezistentei la coroziune

Acronim:

ECOVER

Numar proiect:

INOVARE - 1385

Contract numarul:

INOVARE- 142/11.06.2008

Proiectul se desfasoara:

In cadrul Programului de Inovare - Modulul 1 - Dezvoltare de produs - sisteme, din cadrul Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare II, program aprobat de Guvernul Romaniei la initiativa Ministerului Educatiei si Cercetarii si Tineretului. Programul de INOVARE are ca obiectiv general cresterea capacitatii de inovare, dezvoltare tehnologica si asimilare in productie a rezultatelor cercetarii, in vederea intartirii competitivitatii economiei nationale si a cresterii calitatii vietii.

Proiect de Cercetare INFOLAM incadrat la:

Categoria de proiect:

PDT - proiecte de inovare si transfer tehnologic pentru dezvoltare tehnologie

Tipul proiectului:

CDI - orientate

Date privind proiectul de Cercetare

Data inceperii proiectului:

11 iunie 2008

Data finalizarii proiectului:

30 iunie 2010

Perioada de derulare a proiectului:

24 luni

Autoritatea contractanta:

AGENTIA MANAGERIALA DE CERCETARE STIINTIFICA, INOVARE SI TRANSFER TEHNOLOGIC - POLITEHNICA

>> Inapoi la cuprins

PARTENERI


Universitatea "Dunarea de Jos" Galati  Responsabil Proiect Prof. dr. ing. Radu Tamara
Str. Domneasca nr. 111
Cod postal: 800201
Tel./Fax: +4-0236-460182
Web-site: www.ugal.ro

UZINSIDER ENGINEERING SA Galati - Responsabil Proiect CS gr. II ing. Boiciuc Silviu-Radu

>> Inapoi la cuprins

© Copyright 1991-2015 Galfinband S.A. | All rights reserved